Nu drar det ihop sig till vårsådd igen. Det är trevligt att så frön och driva upp plantor inför sommaren – MEN vi bor trångt och då blir det besvärligt att få plats med fröplantorna fram till dess jag kan ställa ut dem i växthuset. Så det är alltid med blandade känslor jag kör igång…

Såddplanering
Jag gör en första grov planering direkt på hösten medan jag har i färskt minne vad som gick bra och vad jag inte ska odla nästa år. Nu är det hög tid att göra en lite noggrannare planering där det förstås ingår att se över mitt fröförråd.

Jag förvarar mina fröer i zippåsar i garaget där det är lite svalare. Det är praktiskt att dela upp fröerna i olika påsar beroende på när de ska sås. Blir så mycket enklare att helt enkelt plocka fram påsen med frön som ska sås just en viss vecka.

Sättpotatis är redan beställd, jag var lite sent ute förra året och fick nöja mig med det som fanns kvar. I år blir det som vanligt Amandine men jag ska också prova en sort som heter Baby Lou. En tidig potatis med många knölar på varje planta istället för att de blir jättestora. Spännande med nytt =)
Vår köksträdgård vid stugan
Här hemma odlar jag inte så mycket i vår pyttiga trädgård. Jag har tomater och chili och kanske något annat i växthuset och squash och gurka i pallkragar utanför växthuset. Äppelträd finns och en stor buske röda vinbär. Förra året planterade jag några buskar blåbärstry också. Hoppas de övervintrat fint. Och vi får inte glömma att sätta något sorts stängsel runt dem, annars äter Alvin borderterrier upp alla bären =)
Vid stugan har vi en köksträdgård där jag odlar lite mer, bland annat potatis, morötter och lök. Och en massa blommor av alla möjliga slag. Det blir rasande vackert att blanda grönsaker och blommor och det är guld värt att kunna plocka in snittblommor i obegränsad mängd.

Det är ingen mening för oss att odla väldigt mycket för att lagra och äta under vintern. Vi har helt enkelt ingen lagringsplats. Vi bor i en liten villa på 84 kvm utan källare eller andra förrådsutrymmen. Det som ska lagras över vintern måste lagras i kyl och frys och där finns inte hur mycket plats som helst. Desto trevligare är det då förstås under sommar och tidig höst när vi kan äta egenodlade goooda grönsaker och potatis.
Alvin – vår pälskling

Jag har som vanligt sällskap i det jag håller på med. Den 20 mars fyller vår pälskling 11 år. Det märks att han blivit en äldre hund, ögonen är lite dimmiga och han sover mer mellan varven. Än så länge är han pigg och frisk och vi hoppas det fortsätter så i flera år framöver. En borderterrier blir ofta uppåt 15 år gammal. Vår förra borderterrier var lite sjuklig men blev ändå 13 år.
Alvin har inte varit sjuk annat än genom olyckshändelser när han var valp. Kattens fel: först bet han valpen i benet så leden blev infekterad sen kastade han ner oxjärpar på golvet som valpen slukade med tandpetare och allt. Så två gånger har han tillbringat några nätter vid Uppsala djursjukhus. Då är man glad över veterinärvårdsförsäkringen.
Jag tror det här är den första hunden i mitt liv som inte har några som helst problem med magen. Vi kan inte komma på någon gång som han haft magsjuka eller diarré. Visst kräks han ibland, men inte för att han är sjuk. Bara att tacka och ta emot =)
Till sist
Både jag och Alvin, som är nytrimmad och lite frusen på grund av det, trivs inomhus idag. Det är grått och blåser lite snålt. Verkligen inte som förra veckan när det var riktig vårvärme och vårsol där ute. I går häckade vi i soffan framför tv:n, matte med handarbete i händerna och hunden djupt sovande bredvid. Sambon for iväg och köpte kebab och pizza till kvällsmat. Trevligt med sådana dagar någon gång emellanåt!
Och nu ska jag fortsätta med min såddplanering. Ha det!
/Pia Marianne

Upptäck mer från Pia Mariannes blogg - Lust & hjärta
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.